ONDERHOUD VAN DE ALPACA

Een alpaca is een kudde dier (hou steeds minimaal 2 alpaca’s)en komt oorspronkelijk uit een droger klimaat met koude nacht temperaturen en warme dag temperaturen daardoor moet een alpaca ten allen tijde onder een afdak of stal in een stal zich kunnen beschutten tegen het vochtige klimaat hier bij ons. Onze voorkeur gaat uit van een stal waar de dieren elke dag hun voer krijgen omdat dit vanuit het oogpunt van een goed manegement verschillende voordelen heeft.

Ten eerste is het makkelijk om je dieren het nodige onderhoud te geven wanneer je ze binnen voederd en je ze zo makkelijk kan benaderen en behandelen. (vaccineren,ontwormen, nagels knippen enz.)

Ten tweede bij langdurige slechte weersomstandigheden in het najaar en winterperiode kan je de dieren binnen houden waardoor de graszode in de wei gespaard kan worden door onnodig vertrappelen van de graszode en een betere grasproduktie hebt in het vroege voorjaar wanneer de verschillende merries beginnen te werpen en je  zo de melkproduktie kan verbeteren.

Onze dieren krijgen steeds hooi naar behoefte en  een pellet voeding waarvan een deel voeding is en een deel mineraal en vitamines zijn en dit in een verschillende hoeveelheid naar gelang winter of zomer.In de zomer periode krijgen ze 150gr onderhoudsvoer en in de winterperiode 200gr prestatievoer.Wij geven de voorkeur aan deze voedermethode omdat we uit ondervinding weten dat dieren die enkel 20-50gr mineraal en vitamine voer krijgen nooit de goede hoeveelheid binnen krijgen.Je hebt altijd gulzige dieren en tragere dieren, de gulzige hebben steeds te veel binnen en trage dieren die het over het algemeen het meeste nodig hebben, hebben steeds  te weinig waardoor de tekorten bij deze dieren steeds groter worden. Zorg naast een goede voeding steeds voor vers en proper drinkwater.

Bij het verder onderhoud zijn er nog enkele punten van belang.

Het vaccineren tegen clostridium 2 x per jaar. De veulens na 5 dagen een eerste maal en na een maand een tweede maal, daarna om de 6 maand.

Om de 3 maanden een mest onderzoek op wormen  van een gemengd meststaal van de kudde of indien de kudden in verschillende groepen is ingedeeld van iedere groep een staal.Bij aanwezigheid van wormen worden de dieren ontwormt, ontworm niet wanneer de dieren geen wormen hebben en dit om resistentie tegen te gaan. Ontworm ook afwisselend met andere produkten ook dit gaat resistentie tegen.

Om de 6 maanden behandelen tegen coccidiose.

Tijdens de wintermaanden een maandelijkse injectie met vit. ADE(zeker donkere dieren)

Scheer je alpacas jaarlijks en doe een controle op schuft, indien je ook maar iets merkt wat op schurft wijst doe er dan iets aan, in het beginstadia kan je het makkelijk onder controle krijgen wanneer het in vergevorderd stadia is kan het moeilijk en arbeids intensief zijn om deze dieren te behandelen.

Kijk om de 2 à 3 maanden de tenen van de dieren na. Het ene dier zal je om de 2 à 3 maand moeten knippen anderen om het jaar,ook daarom is het nuttig dat de dieren binnen op een verharde betonvloer komen eten men bekomt hierdoor een natuurlijk afslijten van de tenen.

Kijk regelmatig de tanden na.

Bekijk je dieren dagelijks, een alpaca laat heel laattijdig en moeilijk zien dat er iets niet juist is. Indien je een dier hebt die zich anders dan anders gedraagd moet je extra waakzaam zijn en dit dier extra observeren, meestal is dit een teken dat er iets niet juist is. Ook dit gaat makkelijker wanneer je de dieren binnen voederd.